فواید سلامتی
علیرغم سمیت آن به شکل خالص، فنل فواید سلامتی متعددی دارد.
آنتی اکسیدان ها
ترکیبات گیاهی حاوی فنل به عنوان آنتی اکسیدان شناخته شده اند. این بدان معنی است که آنها می توانند واکنش رادیکال های آزاد را با سایر مولکول های بدن شما متوقف کنند و از آسیب به DNA و همچنین اثرات طولانی مدت سلامتی جلوگیری کنند.
رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که الکترون خود را از دست داده و ناپایدار می شوند. این باعث می شود آنها مستعد واکنش و آسیب به مولکول هایی مانند DNA باشند. رادیکالهای آزاد گاهی اوقات باعث میشوند مولکولهایی که با آنها واکنش نشان میدهند رادیکالهای آزاد بیشتری ایجاد کنند.
مولکول های آنتی اکسیدان مانند سدی بین رادیکال های آزاد و مولکول های سالم هستند: آنتی اکسیدان ها جایگزین الکترون از دست رفته شده و آن را بی ضرر می کنند.
برخی از آنتی اکسیدان های فنلی قابل توجه با اثرات سلامتی ثابت شده عبارتند از:
بیوفلاونوئیدها که در شراب ها، چای، میوه ها و سبزیجات یافت می شوند
توکوفرول ها، از جمله ویتامین ETrusted Source، در بسیاری از میوه ها، آجیل ها و سبزیجات یافت می شود
رسوراترول، موجود در میوه ها، آجیل و شراب قرمز منبع مورد اعتماد
روغن پونه کوهی، متشکل از بسیاری از فنل های مفید مانند کارواکرول، سیمن، ترپینین و تیمول
پیشگیری از سرطان
مشخص شده است که ترکیبات مبتنی بر فنل دارای برخی از خواص پیشگیری از سرطان هستند.
یک بررسی حیوانی در سال 2010 نشان داد که دریافت فنل ها از رژیم غذایی سنگین در گیاهان حاوی ترکیبات فنولیک و غذاهای غنی شده با فنل به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و سلول ها را در طول چرخه زندگی خود در برابر سرطان مقاوم تر می کند.
بیشتر این تحقیقات از مدل های حیوانی انجام می شود، اما مطالعات انسانی نیز امیدوارکننده است.
بر اساس یک مقاله معتبر در سال 2014 در بیوتکنولوژی دارویی کنونی، ساختارهای پیچیده ترکیبات فنلی می تواند به پذیرش سلول های سرطانی برای درمان های شیمی درمانی کمک کند.
خطرات
فنل ممکن است سهم خود را از کاربردها و فواید سلامتی داشته باشد، اما اگر در مقادیر زیاد در معرض آن قرار بگیرید، میتواند سمی باشد یا اثرات طولانیمدتی برای سلامتی ایجاد کند.
در اینجا چند نکته برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض:
در محل کار مراقب باشید. قرار گرفتن در معرض فنل در تاسیسات صنعتی منبع مورد اعتماد ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. این ممکن است تا حدی به دلیل قرار گرفتن در معرض بسیاری از مواد شیمیایی صنعتی دیگر علاوه بر فنل باشد.
چیزی که ممکن است حاوی فنل باشد نخورید. مصرف فنل به شکل خالص می تواند به مری، معده، روده ها و سایر اندام های گوارشی شما آسیب برساند. اگر در یک زمان به اندازه کافی از آن استفاده کنید، می تواند کشنده باشد.
آن را روی پوست خود قرار ندهید فنل خالص در صورت تماس مستقیم می تواند به پوست شما آسیب برساند. این می تواند شامل سوختگی و تاول باشد.
آن را استنشاق نکنید حیوانات آزمایشگاهی حتی برای مدت کوتاهی در هنگام تنفس مقدار زیادی فنل، مشکلات تنفسی و انقباض عضلات را تجربه کردند. همچنین ثابت شده است که فنل باعث آسیب ارگان های سیستمیک در حیوانات آزمایشگاهی می شود.
آن را ننوشید. مصرف آب حاوی مقدار زیادی فنل می تواند باعث اسپاسم عضلات شده و بر توانایی راه رفتن شما تأثیر بگذارد. بیش از حد می تواند کشنده باشد.
بردن
فنل فواید سلامتی متعددی دارد و می تواند برای درمان چند بیماری مختلف مفید باشد.
اما در مقادیر زیاد می تواند خطرناک و حتی کشنده باشد. در مکان هایی که ممکن است حاوی سطح بالایی از فنل باشند، مانند تاسیسات صنعتی مراقب باشید. از خوردن و آشامیدن چیزی که ممکن است در معرض فنل بوده یا مقادیر کنترل نشده ای از فنل در آن وجود داشته باشد، نخورید.
آخرین بررسی پزشکی در 19 اکتبر 2018
منبع
- ۰۰/۱۰/۱۵